Montering

Instruktion för montage av stuckaturer

Gipsstuckaturer är en fantastisk naturprodukt, vi tillverkar dessa av Europas finast gips, Parisgips. Innan montage av produkter ska primer appliceras på tak och väggar (om de är gjorda av ej sugande materia), eventuell håltagning i takrosett för el och krok ska också göras innan montering samt gera hörn på taklister.

Taklister

 1. Blanda ihop Parisgips 50% och Colle 50% i en hink med vatten så det blir i konsistens likt ”filmjölk”. Detta blir limmet som skall användas för montaget.
 2. Gera hörn och kapa taklisten.
 3. Pensla taklisten med vatten på de ytor som ska limmas.
 4. Applicera sedan rikligt av limmet på taklisten anliggningsyta med en spackelspade.
 5. Placera taklisten i taket, tryck den till önskad position. Sedan förankrar du med minst 2 st skruv som är försänkta. I detta moment är det mycket viktigt att taklistens ändar möter varandra rakt och inte hamnar snett, var mycket noggrann med detta.
 6. Avlägsna allt överflödigt lim på taket med en spackelspade och pensel samt vatten.
 7. Därefter blandas 90% Parisgips och 10% Colle till en spackelbar konsistens. Spackla hål och kanten runt takrosetten för att få ett perfekt visuellt resultat.
 8. Viktigt! Använd sedan en fuktad tvättsvamp för att ta bort det överflödiga materialet.

Takrosett

 1. Blanda ihop Parisgips 50% och Colle 50% i en hink med vatten så det blir i konsistens likt ”filmjölk”. Detta blir limmet som skall användas för montaget.
 2. Pensla anläggningsytan på takrosetten med vatten.
 3. Applicera sedan limmet på takrosettens baksidas ytterkant med en spackelspade.
 4. Placera takrosetten i taket, tryck. Sedan förankrar du takrosetten med minst två skruvar som är försänkta i takrosetten.
 5. Avlägsna allt överflödigt lim på taket med en spackelspade och pensel samt vatten.
 6. Därefter blandas 90% Parisgips och 10% Colle till en spackelbar konsistens. Spackla hål och kanten runt takrosetten för att få ett perfekt visuellt resultat.
 7. Viktigt! Använd sedan en fuktad tvättsvamp för att ta bort det överflödiga materialet.

Konservering och målning av nya gipsstuckaturer

När montage och spackling/efterlagningsarbeten är färdigställt är det dags för målning. Grundering och konservering av ren gips är mycket viktigt för att undvika skalfärg dvs. färgen sitter som ett äggskal utanpå stucken och riskerar att spjälkas. Vi rekommenderar grundering med Emulsionsfärg för inomhusbruk, Emulsionsfärg som tunnas med ca 50 % vatten. När stucken är grundmålad kan man färdigmåla stucken med önskad färg och fabrikat, vi rekommenderar Emulsionsfärg även till färdigmålningen. Det är en färg som reflekterar ljus mycket bra och tillsammans med stuckaturen synliggör det naturliga materialvalet.
imspiration-gips-stuckaturer-sekelskifte-projekt1-gipsstuckaturer-se